gototop gototop
Salus populi suprema lex . Marcus Tullius Cicero

Правосуддя «подорожчало»…
Середа, 09 листопада 2011, 10:47
parliament

1 листопада 2011 року набрав чинності Закон України «Про судовий збір» (далі – Закон), прийнятий 08.07.2011 року.

Положення Закону визначають поняття судового збору, платників та об’єкти справляння судового збору, розміри ставок, пільги щодо сплати судового збору, порядок сплати та повернення судового збору, підстави відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати, спрямування судового збору.

Нагадаємо, що до вступу даного Закону в силу, у відповідності до положень п.4 Розділу ХІ Цивільного процесуального кодексу України, п.3 розділу VII Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, державне мито у судочинстві сплачувалося відповідно до положень Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» 1993 року.

Відповідно до ст.3 Закону судовий збір справляється:

-          за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством;

-          за подання до суду апеляційної і касаційної скарг на судові рішення, заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами, заяви про скасування рішення третейського суду, заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду та заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України;

-           за видачу судами документів.

Донедавна, відповідно до Декрету Кабміну державне мито обчислювалося, виходячи із неоподаткованого мінімуму доходів громадян, який становить 17 грн.

Відтепер, судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року , в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі (ч.1 ст.4 Закону).

Отже, із щорічним збільшенням розміру мінімальної заробітної плати розмір судового збору збільшуватиметься.

Водночас, розміри «нового» судового збору значно вищі ніж розміри державного мита, що діяли до вступу в силу нововведень.

Зокрема, згідно Закону України «Про державний бюджет» на 2011 рік мінімальна заробітна плата станом на 01.01.2011 року складала 941 грн.

Відтепер [1] , за подання до суду позовної заяви майнового характеру треба буде сплатити 1 відсоток ціни позову, але не менше 188,2 грн. та не більше 2833 грн., а за подання позовної заяви немайнового характеру – 94,1 грн.

За подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру слід сплатити 2 відсотки ціни позову, але не менше 1 411,5 грн. та не більше 56 460 грн., а позовної заяви немайнового – 941 грн.

За подання до адміністративного суду адміністративного позову майнового характеру необхідно сплатити 1 відсоток розміру майнових вимог, але не менше  94,1 грн. та не більше 1 882 грн.; за подання позову немайнового характеру           31,36 грн.

Відзначимо, що при апеляційному оскарженні рішення суду буде сплачуватися 50 відсотків ставки, а при касаційному – 70 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги, а у разі подання позовної заяви майнового характеру - 50 відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми.

Законодавець передбачив судовий збір і за повторну видачу копії рішення (1 гривня за кожний аркуш копії), за видачу дубліката судового наказу та виконавчого листа (3 гривні за аркуш), за роздрукування технічного  запису судового засідання (5 гривень за кожний аркуш), за видачу в електронному вигляді копії технічного запису судового засідання (15 гривень).

Підготував:

Петрів Андрій,

керівник програм ЕДЦ «Правова аналітика»



[1] Станом на 01.11.2011 року і до 31.12.2011 року.

НОВИНИ САЙТУ :

26.07.2016 |
14 червня 2016 року відкрито адміністративне провадження у справі за позовом ГО "Газовики Львівщини" до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) про визнання протиправним та скасування Кодексу газорозподільних систем (ГРС). Підставою для подання позову стало затвердження НКРЕКП Кодексу газорозподільних систем, який не відповідає чинному...
Читати далі.....
10.04.2016 |
Звіт Експертно-дорадчого центру «Правова аналітика» за 2015 рік....
Читати далі.....
20.03.2016 |
Діяльність підприємств з видобування, переробки, перевезення уранових руд та продуктів їх переробки провадиться на підставі ліцензій, які видаються у порядку, встановленому законодавством України. Надання надр для геологічного вивчення родовищ уранових руд здійснюється відповідно до Кодексу України про надра. Спеціальні дозволи на дослідно-промислову розробку уранових родовищ та видобування уранових руд...
Читати далі.....
20.03.2016 |
14 березня 2016 року представники 11 організацій, що є членами Робочої групи 5 “Енергетика, транспорт, довкілля та зміна клімату” зібрались на зустріч, щоб визначити пріоритети своєї діяльності на наступний рік та обговорити організаційні засади діяльності Робочої групи. Учасники відзначили необхідність тісної співпраці з європейською сторони Платформи громадянського суспільства для обговорення...
Читати далі.....
06.03.2016 |
Коментарі та пропозиції НЕЦУ до Концепції енергетичної стратегії на період до 2035 року. Читати далі......
Читати далі.....
06.03.2016 |
Політика України щодо скорочення викидів парникових газів: відповідність міжнародним зобов'язанням України в екологічній сфері. Читати далі......
Читати далі.....
20.01.2016 |
СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ПРОБЛЕМ ЗМІНИ КЛІМАТУ В УКРАЇНІ. (Науковий вісник НЛТУ України, №25.7, 2015). У статті звернено увагу на потребу розроблення та впровадження в Україні політики з питань зміни клімату. Здійснено аналіз результатів соціологічного опитування щодо обізнаності громадян України з проблем зміни клімату та готовності платити вищу ціну за продукцію, виготовлену з використанням...
Читати далі.....
17.11.2015 |
Прес-конференція на тему: «Будівництво газових мереж: як не допустити монополізації ринку? Пропозиції з вирішення цієї проблеми». Дивитись далі......
Читати далі.....